8 min

Replikk: Alle Personlige Trenere skal ikke være like!

Det finnes like mange trenere som det finnes kunder. Det er vel sånn det skal være, eller...?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det er et ordtak som sier "det er en for alle". Det er like sant i vår verden. Trenere kommer i like mange varianter som kundene så det er en selvfølge at vi er ulike. Allikevel har vi en tendens til å kommentere de som ikke gjør alt helt riktig,  eller har en egen måte å gjøre ting på. Ikke sjelden hører man diskusjoner eller kommentarer om trenere i inn- eller utland som av en eller annen anledning har en egen filosofi eller tanke med det de gjør. Mange er raskt ute med å finne feil ved andres måte å gjøre ting på og dessverre opplever man det oftere og oftere. Om man hadde gått tilbake til 1930-40 tallet og sett de trenende den gang kunne man helt sikkert funnet ting som ikke passer inn i "den riktige" måten å gjøre ting på. Her er noen ting som tidligere ble gjort som sannsynligvis i dag ville blitt sett på som "feil":

Lange treningsøkter
Historier gikk om styrketrenende individer som trente i 2-4 timer hver dag. I dag ville de fått kommentarer om at øktene var for lange.

Høyt proteininntak
Det gikk historier om kjøttspiser egenskapene til John Grimek, en av verdens legender i styrketrening om evnen til å spise flere kilo kjøtt til et måltid. Vi ville sagt at kroppen ikke kunne ta opp så mye protein på en gang.

Man må periodisere for å få resultater
Mange av datidens atleter trente mer eller mindre likt år ut og år inn. Dager der de følte seg bedre løftet de mer og dager der de følte seg mindra bra løftet de mindre. Vi ville sagt de ikke periodiserte eller planla godt nok.

Man kan ikke kombinere flere metoder i samme økt (les: Crossfit tar feil)
Tidligere treningsmetoder kombinerte kroppsvekt med ringer, andres kroppsvekt (!) vekter, stener og alt annet som ufordret kroppen. Vi ville sagt at man ikke kan gjøre dette. Hvem kan argumentere mot Crossfit og noen av resultatene i dag?

Melk er ikke bra
En måte å gå opp i vekt på var "a gallon a day"(3,6 liter) melk i løpet av dagen. Vi ville sagt at melk var allergi fremkallende og ikke bra. Man skal ikke drikke melk fra andre pattedyr er et kjent utsagn. Allikevel ble denne metoden benyttet med stort hell i mange tiår.

Dette er et lite utvalg av tidligere tiders måter å gjøre ting på. La oss spole frem til dagens samfunn. I dag støter vi på PT er som gjør de merkeligste ting med sine kunder.

Strikker, baller og tau
På et av verdens mest kjente senter er det en PT som har vært siden første gng jeg besøkte det i 1991. Han har samme hjørne og jeg har enda til gode å se han bruke vekter på sine kunder. I stedet bruker han alle mulige former for strikker, ruller, balansebrett og annet. Han har tilogmed sitt eget power rack. I tider der ydmykheten satt langt inne var jeg flink til å skule bort og humre litt. I dag, snart 25 år etterpå, ser jeg samme mann med MANGE KUNDER, HELE DAGEN. Hvem er jeg til å si at han tar feil? Han har tross alt flere kunder på en dag enn mange "dyktige" PT er har på en uke. OG, hans kunder trives og er villige til å betale for hans tjenester. Det er ikke jeg som var den smarte!

For mye kosmetikk
Noen kritiserer trenere som er for opptatt av det kosmetiske og som bare fokuserer på kroppebyggermetoder. Tross alt så er de flestes målsetning å se bedre ut naken og hva er da bedre enn de metodene? Allikevel er vi flinke til å bemerke at de ikke bruker de "beste" øvelsene, at de ikke tenker skadeforebyggende og benytter seg av metode X eller følger med på det aller siste. Allikevel, kundene kommer! Igjen, det er ikke vi som kritiserer som er de smarte! Ikke alle ønsker å løfte mest mulig eller prestere best mulig. Noen vil bare se bra ut i egne øyne.

 

 

"Han/hun har ikke fulgt med..."
Dette er en av de man støter på mest. En eller annen kommenterer noens manglende oppdaterte kunnskap og sier det er negativt. Nå har det seg faktisk slik at det ikke er så mye som er direkte feil innen trening. Det eneste som skjer er at vi blir litt smartere. Dagens metoder er kanskje en brøkdel bedre enn de som ble brukt for 50 år siden, men hva hjelper vel det om vi ikke legger ned den nødvendige innsatsen i treningen? Jeg kjøpte en bok som ble utgitt i 1987 og til min store glede så er minst 95% av de tingene vi i dag benytter beskrevet like bra i denne boken som i dagens bøker. 20 år etterpå har vi forbedret oss med 5%.... Tenk om vi i stedet hadde gjort det vi visste dengang ordentlig i stedet for å gruble på detaljene.

Selvsagt kunne jeg fortsatt. Jeg er ekstremt heldig og tilbringer mine dager sammen med noen av de beste hjernene i bransjen. Allikevel kan jeg ikke annet enn å forundres i blant over at vi ikke klarer å se skogen, men i stedet fokuserer på trærne. Essensen av dette er egentlig enkel: på lik linje som at vi alle er ulike så er det ulike trenere og ikke minst ulike individer som er kunder. Noen av kundene ønsker en PT som er deres eneste måte å komme seg på trening på. Uten denne avtalen ville vedkommende vært hjemme.

Andre ønsker ikke å trene på markløft og muscle up eller bruke 20 minutter på en ultramoderne måte å varme opp på. De nøyer seg med et kvarter på tredemøllen og noen enkle øvelser som de behersker.

En annen gruppe individer ønsker å føle mestring i noe. Hvor dyktig er da en PT som hele tiden gjør ting vanskeligere, legger på mer vekter og sier at "smerte er feighet som forlater kroppen" eller skriker "DEN ER DIN!!!!" mens kunden nesten kveles under en alt for tung vekt.

Noen kunder ønsker tilogmed å få være i fred og det å ha en PT som tiltrekker seg oppmerksomhet med "PERSONLIG TRENER: JEG SLANKER DEG "T-skjorte står langt ned på listen over den utimate treneren.

Eller, kanskje en joggetur i skogen med en PT ikke er så dumt allikevel, selv om vi tror at PT bare er i styrketrening.

Og, en siste klassisk ting. Hvor mange kunder ønsker EGENTLIG å spise 6 ganger om dagen, bære rundt på en egen bag med mat og kosttilskudd i egne shakere, argumentere med arbeidskollegaer at det er sunt med torsk og ris hver dag og at det å være trøtt er nødvendig når man skal ned i vekt; morgencardio er jo et "must".

Min apell til deg som er trenere, ønsker å bli trener eller befinner deg i dette miljøet er: husk at ikke alle deler din målsetning og at på lik linje som at skjønnhet ligger hos den som ser, så er suksess det samme. I det minste; om noen lykkes like bra som deg (eller bedre) er det kanskje smart å se hva man kan lære av vedkommende i stedet for å finne noe å kritisere. La treningsglede bli et ord som igjen står i ordboken vår og bli en som får personlig trening inn som en naturlig del av helse og sunnhet. Og, legg inn litt "crazy" øvelser i blant, bare fordi det kan være gøy å gjøre...

 

Publisert: 26.04.2014 KL. 03:33
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.