1 min

Kvinner, kroppsbygning og løping

Har kroppsbygningen noe å si for løping?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Løping er en aktivitet som veldig mange bedriver. Effektene er udiskutable når det gjelder hjerte og karhelse, men hvordan påvirker det muskler og skjelett?

Kvinner, og da spesielt de med bredere hofter, har en klart større risiko for kneplager ved løping. Årsaken mener man er den økte Q-vinkelen (vinkelen mellom lår og underben) som skaper en økt belastning på knærne. Det er ikke uten grunn at verdens beste løpere har et forholdsvis smalt bekken, noe som setter mindre belastning på knærne.

Dette betyr selvsagt ikke at du som er kvinne ikke skal løpe, men det gir bare informasjon om at kvinner har en større risiko for kneplager under nettopp denne aktiviteten enn sine mannlige motparter.

For å forsikre seg om at kroppen er i bestmulig stand til å tolerere løpingen bør man i det  minste forsikre seg om følgende:

- god funksjon av gluteus medius (stabiliserer hoftene i frontalplan)
- godt fottøy (spesielt om du pronerer mye eller er plattfot)
- styrke i musklene som stabiliserer kneet (vastus medialis og hamstrings)
- styrke i setet (som gir et effektivt fraspark og kan spare quadriceps og dermed også knærne)
- god stabilitet i buk/rygg (som igjen stabiliserer bekkenet)

God tur!

Publisert: 21.12.2009 KL. 11:21
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.