7 min

Hva kan man tjene som Personlig Trener?

Dette er en av de vanligste spørsmålene vi får når folk ønsker å bli Personlig Trener. Kan man leve av det eller må man ha en ”ordentlig jobb” også?

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

På spørsmålet om man kan leve av det er svaret et utvetydig JA. For noen måneder siden reiste jeg rundt med flere andre og hadde audition på PT utdannelse. En av de som var med var en ung jente på 23 år som utfakturerte 70-80.000 hver eneste måned. Hun ramlet nesten av stolen når hun fikk høre at man ikke kunne leve av det og vi andre kikket rart på hverandre. Alle som satt der lever av det å være trener eller har levd av å være trener i mange år. Så svaret på spørsmålet er selvfølgelig ja.

Hvor mye kan man tjene som Personlig Trener?

Hvor mye kan man da tjene? Som kvinnen jeg nettopp nevnte så var en månedslønn på 50-70.000 helt normal lønn. Dette gav henne en årslønn på mellom 500-800.000 kroner, langt over snittlønnen i Norge som i 2013 var på 41.000 brutto pr måned. Om man i tillegg da legger til at hun og vi andre lever av det vi har som lidenskap og hobby så er ikke det så verst. Ser man i tillegg på at hun hadde jobbet ett år og hadde brukt litt over to uker på å fylle timelistene sine så er dette en ganske utrolig jobb.
Men, for å gi et realistisk bilde på inntjeningen skal jeg gi flere eksempler.

Vanlig inntekt som personlig trener

Om du i dag jobber på en av de store kjedene har du en utgangslønn på omtrent 200 NOK pr time. Ikke glem at dette er lønn og gir deg rettigheter til pensjon, feriepenger og andre goder. En slik utgangslønn gir deg 350.000 minimum i fast 100% stilling. Etter en viss periode stiger lønnen din og som i alle andre yrker stiger du i gradene. Flere PT senter i landet gir sine trenere 500-600 NOK pr leverte time. Det gir en årslønn på over 800.000 i året, noe som er svimlende langt over snittlønnen. For kort tid tilbake hadde jeg en diskusjon med en fysioterapeut som i sin ledende stilling hadde 412.000 i året og hun ble selvsagt tankefull siden syv år med utdannelse gav henne litt mer enn halvparten enn en personlig trener på et senter.
Det er ikke uvanlig for en PT i Norge i dag å tjene 500.000 NOK på en jobb som ikke krever de normale 40 timene i uken i dag så det å livnære seg som trener i dag er en helt reell mulighet. Du trenger faktisk ikke en ”orntli´” jobb i tillegg…

Vanlig inntekt som daglig leder på samme senter

Apropos en "orntli´" jobb. Det er ikke unormalt i dag at daglige ledere på senter tjener rundt 500.000 NOK i året. I den lønnen ligger ikke overtid, ikke timebetalt og et stort resultatansvar. Når man da sammenligner med en personlig trener som tjener over dette uten det samme ansvaret, som får betalt pr time og som i tillegg jobber med det de elsker så har man ikke lov å klage...

Nå sier det seg selv at du ikke får pengene kastet etter deg. Du må levere timer, du må søke kunder og være verdt pengene og du må skape resultat. I den ene enden av skalaen hadde jeg en diskusjon med en trener som jobbet i en av de arabiske emiratene for noen år siden. Han reiste ikke bare jorden rundt hele tiden, men ved tiden vi diskuterte måtte han jobbe 18 måneder til (!) for å være totalt økonomisk uavhengig.
På andre siden har vi mennesker som ikke klarer å livnære seg som trener da de enten ikke har lyst nok eller var villig til å gjøre det som skal til.

Les om hva som skal til for å lykkes som Personlig Trener.

Forelesninger, workshops og coaching

Mange trenere lever ikke bare av timene de leverer, men har andre oppdrag også. Martin Norum og Benjamin Christensen er to av AFPT sine forelesere som også har skrevet bøker som nå oversettes til flere land og nevnte Martin reiser rundt og har masse forelesninger for både AFPT og i andre settinger. Adrian Paul er Norges nye ”Bob” og en av trenerne i Biggest Loser og har selvsagt fortjent denne plassen etter mange år med hardt arbeid.

Flere andre både i og utenfor AFPT har fulgt drømmen sin og reist utenlands for å forfølge sine drømmer eller startet egne senter i eget land. Ian og Inger Houghton i Dubai, Jøran Vaule og Pål Bjørhusdal innen Crossfit, Roger Holmedal og nevnte Adrian med Optimal Trening og nevnte Martin Norum med sitt webcoaching og Børge Fagerli med sin coaching.

I tillegg har du uendelig mange muligheter så lenge du er villig til å satse og tror du har det som skal til. Om du er flink i jobben din vil pengene komme.

”Ikke jag pengene, jag resultater, da kommer pengene av seg selv”.

Hjemmemarkedet

Som trener har man også muligheten til å trene mennesker hjemme og det er ikke uvanlig med timelønner opp mot 2000 NOK for å reise hjem til noen og trene de der. Om du regner på det er det å leve som personlig trener egentlig ikke vanskelig i det hele tatt. Så lenge du vil sterkt nok.

Mulighetene som Personlig Trener er uendelige dersom du våger å følge drømmen din. Hvor mange av de du kjenner har sitt drømmeyrke og lever godt av det i tillegg? Det er en stor mengde mennesker som våkner hver dag og gruer seg til å gå på jobb enda en dag, enda en uke. Ikke bli den personen som ikke elsker jobben din om du har muligheten til å velge.

Thor Ivar Hornes, tungvektsmester i kroppsbygging sa noe jeg har tenkt å stjele:

”What you can do without….will never happen”.

Det er så sant, så sant. Om du virkelig vil kan du se frem til en karriere med gode inntekter og ikke bare en jobb, men også en livsstil.

Hvem vet, kanskje en dag du ser tilbake og smiler og er glad for at du tok sjansen?

Les mer om Mulighetene som Personlig Trener

Les om hvordan man kan bli Personlig Trener

Les mer om hvordan man kan bli Kostholdsveileder

Publisert: 10.12.2014 KL. 11:15
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.