2 min

Dynamisk oppvarming gjør deg sterkere

Mange forbinder oppvarming med en kjedelig aktivitet som vi egentlig har lyst til å sluntre unna. Studier viser derimot at du drar svært god nytte av det.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Forskning tyder på at statisk stretching kan negativt påvirke muskelstyrke og kraft, og kan resultere i redusert funksjonell ytelse.

Dynamiske oppvarming er et vanlig og i mange tilfeller bedre alternativ til statisk stretching før fysisk aktivitet, men det er begrenset med forskning som undersøker effektene av en dynamisk oppvarming, foruten at vi vet at det ikke reduserer styrken før trening.

Hensikten med denne studien var å sammenligne de akutte effektene av en dynamisk oppvarming  og statisk stretching oppvarming på muskel fleksibilitet, styrke, og vertikale hopp med et randomisert kontrollert studiedesign. Førti-fem frivillige ble randomisert(spredd tilfeldig) til en kontrollgruppe, en gruppe som stretchet statisk, eller en gruppe som bedrev dynamisk oppvarming.

Alle deltakere syklet på ergometersykkel i 5 minutter til å begynne med og avsluttet oppvarmingen med en 10-minutters oppvarmingsrunde med en av de ovennevnte oppvarmingsprotokollene.

Diverse variabler ble målt umiddelbart før og etter oppvarming protokollen. Et digital inklinometer(måleinstrument) målte grader av fleksibilitet for hamstrings, quadriceps og hoftebøyerne.

En isokinetisk dynamometer målte konsentrisk og eksentrisk dreiemoment(styrke) for hamstrings og quadriceps. En kraftplate ble brukt til å måle hopphøyde i vertikalt hopp(meter) og generert kraft (watt). I gruppen som gjorde dynamisk oppvarming var det en signifikant økning i fleksibilitet i hamstrings og eksentrisk styrke i quadriceps.

I kontrollgruppen og gruppen som utførte statisk stretching fant ikke forskerne i denne studien noen påvirkning på fleksibilitet, styrke eller vertikalt hopp.

Dette er med andre ord nok et studie som taler for bruken av dynamisk oppvarming.

Referanse:
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22446678

Publisert: 28.06.2012 KL. 03:04
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.