1 min

Det tar tid før smerten kommer...

Tilogmed hos utrente ben tar det tid før stølheten kommer.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Like etter et løp har selv utrente bein det fint. Først senere kommer smerten. Hvorfor er det slik?

Tirsdag 15. september 2009
kl. 05:00

Over 15 000 terrengsyklister suste avgårde under Birkebeinerrittet som gikk av stabelen 29 august. Til Birkebeinerløpet som starter 19. september venter arrangøren rundt 9 000 deltagere.

Flere relativt utrente bein deltar på denne typen arrangementet. Det kan bety smerte. Hvis man ikke har trent nok på forhånd, faller regningen blytungt to dager etter: Beina blir stive, og hvert skritt føles som en liten maraton.

Men hvorfor er det først et par dager etter at beina virkelig verker?

Professor Lars Arendt-Nielsen fra Center for Sensory Motor Interaction ved Aalborg universitet i Danmark forklarer:

- Kroppen reagerer når man har brukt musklene hardt eller har utført «eksentrisk arbeid», hvor man strekker sine spente muskler til ytterposisjoner som man sjelden opplever i lenestolen.

Det kan føre til små skader i musklene, og kroppen vil etter hvert sende ut en masse signalstoffer i en betennelsesreaksjon for å reparere skadene. Det er først et par dager etter skaden at det blir mye av disse stoffene.

Les artikkelen her

Publisert: 18.09.2009 KL. 01:42
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.