1 min

Bracing vs hollowing

Skal magen spennes eller suges inn under trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Svært mange har i alle år fått høre at magen skal suges inn under utførelse av alt fra knebøy til utfall og chins. Hvor riktig er egentlig dette?


Tanken bak pusteteknikken "hollowing" er at man ved å trekke navlen inn skal aktivere muskelen transversus abdominis. Dersom du presser en finger inn i magen og deretter presser den ut ved hjelp av magen har du nettopp demonstrert "bracing", hvilket helt enkelt dreier seg om å spenne magen. 
 

Å trekke inn magen er prestasjonsdempende!

Å trekke inn magen før en kraftanstrengende aktivitet er en direkte prestasjonsdemper. Teknikken hollowing og aktivering av transversus inhiberer stabilitet og dermed også styrke.

Teknikken har dermed vist seg å være relativt ubrukelig. Det betyr ikke at trening av transversus er feil, men at denne teknikken ikke egner seg for løft som krever stabilitet og styrke. Du vil aldri se noen styrkeløftere eller vektløftere som aktivt trekker inn magen før de utfører løftet. De spenner magen ut mot beltet for å skape en stabil base. Uten et skikkelig spenn og buktrykk vil ikke stabiliteten og kontrollen på maksimal belastning opprettholdes.
 

Publisert: 11.07.2012 KL. 01:46
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.