2 min

BMI gir ikke alltid korrekt svar

Hvorfor måling av BMI ikke behøver å fortelle så mye
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

BMI – Body Mass Index er en måleenhet som brukes hyppig for å sette et tall på hva slags fysisk form et individ har. Formelen viser balansen mellom høyde og vekt. BMI brukes av verdens helseorganisasjon, leger og sykepleiere ved forskjellig helsesjekker.


Selv om bruken av formelen er utbredt gir ikke BMI nødvendigvis et riktig bilde av hvorvidt en person er overvektig eller undervektig. En mann på 180 cm som veier 90 kg er pr. definisjon overvektig, men hvis muskelmassen er på et høyt nivå, og de 90 kiloene består av en større andel muskler enn normalt er det ingen farer i vente. Personen kan likevel mistolke dette og tro at situasjonen ikke er tilfredsstillende, selv om det i praksis står bra til med helsen.

Det kanskje mer skremmende er at personer som scorer bra på BMI-testen(20-25) kan være i faresonen. Mange mennesker i dagens samfunn har lite muskelmasse og høy fettprosent. En mann på 180 cm som veier 80 kg regnes ikke som feit, men hvis muskelmassen er på et lavt nivå og de 80 kiloene består av en større andel fett enn anbefalt kan personen hvile på en fin BMI-score, selvom fettprosenten kan være for høy.

BMI utregning fungerer flott på populasjonsbasis der store folkemengder blir målt samtidig. På individnivå behøver ikke tallene som fremkommer gi noe sikkert svar på god helse..

En mer nøyaktig måte å måle fett på er å bruke en fettklype som kan gi svar på fettprosenten. Eventuelt kan en kroppsanalyse utføres. Normal fettprosent for menn er mellom 10-20%, mens det for damer er litt høyere med mellom 20-30%.

Publisert: 18.04.2012 KL. 12:05
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.