4 min

6 gode og sunne påleggstyper du bør spise mer av

Her er 6 gode påleggsorter du bør spise mer av.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det finnes mye godt og spennende pålegg, men noen alternativer er mer næringsrike enn andre. Her får du tips til 6 smakfulle pålegg som også bidrar med mange viktige næringsstoffer.

Fisk
Ett av de sunneste valgene er fiskepålegg. Helsemyndighetene oppfordrer nordmenn til å spise mer fisk da dette er et sunt og næringsrikt produkt som inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Fisk bidrar med blant annet selen, jod og B-vitaminer, og særlig fet fisk er en god kilde til vitamin D. I tillegg inneholder fiskepålegg som  for eksempel tunfisk, laks, ørret og makrell i tomat omega-3-fettsyrer som mange av oss får i seg for lite av. Fisk er også et proteinrikt pålegg. Proteiner er blant annet med på å bidra til en mer stabil blodsukkerstigning i tillegg til at dette næringsstoffet har mange viktige oppgaver i kroppen, som for eksempel å bygge og vedlikeholde muskelmasse.

Egg
Egg er naturens egen vitaminbombe. Denne matvaren inneholder  alle livsnødvendige næringsstoffer, unntatt vitamin C. I tillegg kan egg varieres på mange måter – omelett, stekt egg, kokt egg, eggerøre og så videre. Egg bidrar også med fullverdig protein.

Kjøttpålegg
Her er det mange varianter å velge mellom. Kjøtt er en viktig kilde til A-vitamin og B-vitamin i tillegg til at det bidrar med mineraler som sink, selen og jern. Kjøttpålegg er en fin proteinkilde, men mange påleggstyper inneholder nokså mye mettet fett og en del salt. Spekepølser som salami og fårepølser er eksempler på de feteste alternativene, og på grunn av et høyt fettinnhold inneholder disse pølsene også mer kilokalorier per 100 gram.  Generelt så sier man at jo mindre bearbeidet kjøttmaten er, desto mer vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den. Omvendt gjelder for innholdet av fett der man som regel ser at jo mer bearbeidet en matvare er, desto mer fett inneholder den. Derfor vil kjøttpålegg med mer fett, ofte være mer bearbeidet, og dermed også  ha et lavere innhold av proteiner, vitaminer og mineraler. Velg derfor magert kjøttpålegg som for eksempel roastbiff, kokt skinke, hamburgerrygg og kylling- og kalkunpålegg.

Meieriprodukter
Kesam og cottage cheese er to populære produkter som bidrar med mange næringsstoffer. I tillegg er meieriproduktene en god kilde til fullverdig protein. Både cottage cheese og kesam egner seg godt som «smørepålegg» på både brødskive, lomper og wraps sammen med blant annet magert kjøttpålegg og noe grønt som for eksempel salatblader, tomat og avokado.

Hummus
Kikerter er hovedingrediensen i hummus og er et smakfullt påleggsalternativ. I tillegg til at det bidrar med mange gode næringsstoffer, så er hummus også veldig enkelt og raskt å lage. Hummus er en kremet puré av kikerter som gjerne er blandet sammen med litt hvitløk, litt vann, olje og krydder.

Avokado
Et annet alternativ til sunt og godt smørepålegg er most avokado. Denne fete frukten er en god kilde til sunt, enumettet fett. I tillegg bidrar avokado med kalium, folat og C-vitamin. «Avokadosmør» lager du enkelt ved å skjære en avokado i to, fjern steinen og mos fruktkjøttet til en glatt puré. Tilsett litt sitronsaft og smak til med spisskummin, salt og pepper. Avokado smaker kjempegodt på både knekkebrød, brødskiva, pitabrød og wraps! 

Vil Du lære mer om Kosthold?

 


 

Publisert: 29.07.2015 KL. 10:39
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.